Brouwdag klooster 2017

Bierbrouwgilde Amersfoort

Brouwdag klooster 2017

17 augustus 2017 Berichten 0

Leerhotel het Klooster, 13 maart 2016

Het ongelijk van Wil

” Saison, ik begrijp niet wat iedereen er aan vindt. Het is eigenlijk gewoon een droog biertje, dat extra doorgist, zodat alle suikers echt op zijn. Het ruikt ook nog muffig”. Dit was zo ongeveer de strekking van het zeer levendige verhaal van Wil vd Broek als motivatie voor onze jaarlijkse brouwdag in het Klooster te Amersfoort.

Zondag 13 maart reisden een dertigtal brouwers af naar Leerhotel het Klooster om het ongelijk van Wil te bewijzen. Aan de hand van een recept van Wil zelf brouwde iedereen enthousiast aan zijn eigen speciale Saison. Een heel enkele brouwer is sterk gericht op het winnen van de ONK wedstrijd en brouwt netjes binnen de lijntjes. En probeert stiekem het percentage wat op te voeren. Wil had immers verteld dat je vooral een stevig percentage moet hebben, dat doet het goed bij de keurmeesters. Andere brouwers maken weer indruk met hun techniek. Even dacht ik dat we een nieuwe DJ in huis gehaald hadden, maar het bleek een volledig geautomatiseerde elektrische brouwset te zijn. Opvallend was dat bijna niemand zich aan het oorspronkelijke recept hield, ondanks het goede voorwerk van de inkoopcommisie die keurig alles in setjes klaar had gezet, afgewogen hoeveelheden mout met het juiste gist. Complimenten voor de inkoopcommisie. Zelf hebben we als eigenwijze steenmannetjes dubbele hoeveelheden gebruikt om extra sterke Saison te maken. Ik denk dat het een gewone tripel wordt.

 

Samen brouwen blijft een van de allerleukste gilde activiteiten. Fietsers fietsen samen bij een fietsclub en brouwers brouwen samen bij een gilde. Zo hoort het. Zelf heb ik weer de nodige tips opgedaan, zo heb ik weer geleerd van mijn overburen in de hoek: dat je moet opletten als de wort kookt en je de hop erbij gooit. Een hopexplosie is zo gebeurd. Zij die erg houden van dweilen vinden dit uiteraard een overbodige tip.

 

Overigens nog de complimenten voor de koks van het Leerhotel. De lunch was erg goed, lekker krokante hartige broodjes, goede soep. En gelukkig kookte daarna de wort snel en konden we dus aan het bier. Mijn brouwmaat Hemmo vond het belangrijk om onze nieuwe biertjes te proeven en te vergelijken met de commerciƫle biertjes. Iedere keer opnieuw vonden we ons eigen Steenmannetje beter. En iedereen die het eens was met ons, kreeg uiteraard ook weer meer bier. Kortom we hadden een goede proeverij tijdens het brouwen.

 

Maar of we nu het ongelijk van Wil hebben bewezen? Ik ben benieuwd. Ons bier gist als een dolle . Nu afwachten of ons Saison echt meer is dan zo maar een droog blond biertje. De brouwdag was in ieder geval allerminst droog. Dank voor deze geslaagde brouwdag in het Klooster.

 

Groet, Roelof Benthem, 17 maart 2016